Home / Helpservices / Most Important Computer Awareness mcq’s with Answer Part-2
computer

Most Important Computer Awareness mcq’s with Answer Part-2

click to See 1 to 25 question on: 25-most-important-computer-awareness-mcqs-with-answer-part-1

26. Which of the following is an example of an input device?
A. scanner
B. speaker
C. CD
D. printer
Ans : A

27. All of the following are examples of storage devices EXCEPT:
A. hard disk drives.
B. printers.
C. floppy disk drives.
D. CD drives.
Ans : B

28. The ____________, also called the “brains” of the computer, is responsible for processing data.
A. motherboard
B. memory
C. RAM
D. central processing unit (CPU)
Ans : D

29. The CPU and memory are located on the:
A. expansion board.
B. motherboard.
C. storage device.
D. output device.
Ans : B

30. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of:
A. application software.
B. system software.
C. operating system software.
D. platform software.
Ans : A

31. ____________ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks.
A. An instruction
B. Software
C. Memory
D. A processor
Ans : B

32. System software is the set of programs that enables your computer’s hardware devices and ____________ software to work together.
A. management
B. processing
C. utility
D. application
Ans : D

33. The PC (personal computer) and the Apple Macintosh are examples of two different:
A. platforms.
B. applications.
C. programs.
D. storage devices.
Ans : A

34. Apple Macintoshes (Macs) and PCs use different ____________ to process data and different operating systems.
A. languages
B. methods
C. CPUs
D. storage devices
Ans : C

35. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a:
A. network.
B. mainframe.
C. supercomputer.
D. client.
Ans : A

36. Smaller and less expensive PC-based servers are replacing ____________ in many businesses.
A. supercomputers
B. clients
C. laptops
D. mainframes
Ans : D

37. ____________ are specially designed computers that perform complex calculations extremely rapidly.
A. Servers
B. Supercomputers
C. Laptops
D. Mainframes
Ans : B

38. DSL is an example of a(n) ____________ connection.
A. network
B. wireless
C. slow
D. broadband
Ans : D

39. The difference between people with access to computers and the Internet and those without this access is known as the:
A. digital divide.
B. Internet divide.
C. Web divide.
D. broadband divide.
Ans : A

40. ____________ is the science revolving around the use of nanostructures to build devices on an extremely small scale.
A. Nanotechnology
B. Micro-technology
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Ans : A

41. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?
A. Process à Output à Input à Storage
B. Input à Outputà Process à Storage
C. Process à Storage à Input à Output
D. Input à Process à Output à Storage
Ans : D

42. ____________ bits equal one byte.
A. Eight
B. Two
C. One thousand
D. One million
Ans : A

43. The binary language consists of ____________ digit(s).
A. 8
B. 2
C. 1,000
D. 1
Ans : B

44. A byte can hold one ____________ of data.
A. bit
B. binary digit
C. character
D. kilobyte
Ans : C

45. ____________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.
A. The platform
B. The operating system
C. Application software
D. The motherboard
Ans : B

46. The operating system is the most common type of ____________ software.
A. communication
B. application
C. system
D. word-processing software
Ans : C

47. ____________ are specially designed computer chips that reside inside other devices, such as your car or your electronic thermostat.
A. Servers
B. Embedded computers
C. Robotic computers
D. Mainframes
Ans : B

48. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon, are called:
A. instructions.
B. the operating system.
C. application software.
D. the system unit.
Ans : A

49. The two broad categories of software are:
A. word processing and spreadsheet.
B. transaction and application.
C. Windows and Mac OS.
D. system and application.
Ans : D

50. The metal or plastic case that holds all the physical parts of the computer is the:
A. system unit.
B. CPU.
C. mainframe.
D. platform.
Ans : A

click to See 1 to 25 question on: 25-most-important-computer-awareness-mcqs-with-answer-part-1

About Helpservices

About This site (allhelpservices.com) is dedicated to helping other bloggers learn the skills of blogging, wordpress, education, technology, social media sharing , SEO, Electronics, Earn Money From Blogging, Web hosting and web share their own experiences and promote the blogging medium. We started Allhelpservices in August 2015 mainly because we wanted to keep a record of what we wear learning from development and because we wanted to connect with other learners.

Check Also

HTML stands for Hyper Text Markup Language, and HTML is the most widely used language to write Web Pages. As its name suggests, HTML is a markup language.

Top 20 html interview questions and answers for freshers

HTML stands for Hyper Text Markup Language, and HTML is the most widely used language ...

Leave a Reply