Home / SEO / Google AdWords Advanced Search Exam Answers
AdWords Advanced Search

Google AdWords Advanced Search Exam Answers

AdWords Advanced Search Exam

*Note: All questions below are from live Google AdWords Advanced Search Exam Answers exams within the month of December 2015. Using these answers resulted in 86% on the test. Double check your answers when taking the exam!

  1. How can advertisers see specific search queries that have caused their ads to show, even if those queries are not keywords within their accounts
    Answer: Select the “Details” drop-down menu on the Keywords tab
  1. On which tab can advertisers see credits for invalid clicks within their AdWords accounts?
    Answer: Campaigns
  1. In order to achieve the best performance possible from text ads, which is a best practice that should be followed?
    Answer: Use account statistics and reports to monitor ad performance
  2. Which information does the Conversion Optimizer need in order to find the optimal cost-per-click (CPC) bid for an ad each time the ad is eligible to appear?
    Answer: Historical conversion data
  3. If an advertiser has the same keyword in two different ad groups, the one to win a given auction will be the keyword with the:
    Answer: best Quality Score
  4. A high Quality Score can:
    Answer: Improve an ad’s position
  5. Each of the following are benefits you would expect from Product Listing Ads except:
    Answer: Automatically produced video commercials
  6. The AdWords Application Programming Interface (API) allows develoepers to use application that:
    Answer: Interact directly with the AdWords server
  1. What are Sitelinks?
    Answer: Links to more pages of your site that appear beneath the text of your Search ads
  2. An advertiser can apply mobile bid adjustments at which of the following levels?
    Answer: Campaign level
  3. AdWords Editor allows users to:
    Answer: Access multiple accounts offline
  1. One factor the AdWords system uses to calculate an ads actual cost-per-click (CPC) is the:
    Answer: Actual cost-per-click (CPC) of the ad showing one position lower on the page
  2. Advertisers can provide physical address information about their businesses through Google Places accounts. Ads that include this type of information are eligible to show on:
    Answer: Any networks selected in the campaign settings
  3. What is the definition of actual cost-per-click (CPC)?
    Answer: The CPC an advertiser was charged minus credits for overshot daily budget
  1. An advertiser made edits to an AdWords ad and noticed that the position of the ad decreased. What is the most likely cause for the decrease in position?
    Answer: The Quality Score for the account was reset after the ad was edited
  2. You are running a Search campaign for an accounting software provider that wants to estimate lifetime customer value as a primary benchmark for performance. They charge $10/mo for Basic service and $20/mo for Pro. Which formula best describes their average lifetime customer value across all service offerings?
    Answer: ($10)*(% Basic customers)*(Basic average lifetime in months) + ($20)*(% Pro customers)*(Pro average lifetime in months)
  3. An advertiser has several keywords set to broad match and would like to see the actual search queries that triggered his ads. This information can be found in the:
    Answer: “Details” drop-down menu on the Keywords tab.
  1. An advertiser wants to increase the position of an ad on Google, but is not willing to raise bids to accomplish this goal. What else should the advertiser do in an attempt to increase Ad Rank?
    Answer: Make changes to improve the Quality Score of the ads keywords
  2. Which allows advertisers to automate AdWords reporting and campagin management?
    Answer: Use of an AdWords Application Programming Interface (API) web service
  1. How might an advertiser compare, over time, two campaign metrics such as “cost per conversion” and “cost”?
    Answer: Select the two metrics in “Graph options” on the Campaigns tab.
  2. In an AdWords account, which statistic is viewable for each ad group?
    Answer: Average cost-per-click (CPC)
  3. Linking your Google+ Page to your AdWords account…
    Answer: Enables you to show more endorsements for your business from your customers and supporters
  1. Which is the quickest way to add a long list of locations to target in an AdWords campaign?
    Answer: Select “Bulk locations” in the advanced section of a campaigns location settings
  2. Advertisers who check web server logs may find their ads received multiple clicks from a single Internet Protocol (IP) address. This could be a result of:
    Answer: Internet Service Providers (ISPs) who assign the same IP address to multiple users
  3. A user clicks on an ad promoting a sale on sneakers. Upon clicking, the user is taken to a page that does not contain sneakers, but rather discount sunglasses. The user also encounters pop-ups while trying to navigate the site. What should the advertiser do to improve the users experience?
    Answer: Link to the webpage that is relevant to the ad and remove the pop-ups
  4. You are an independent consultant selling an ebook you wrote about Search Engine Marketing for $50. You have campaigns across multiple online advertising platforms: search networks, display networks, & other advertising networks. Which approach to CPA targets and budget is best suited to maximize your total profit?
    Answer: Unlimited budget on all platforms where ROI is positive. Find a different CPA for each platform which maximizes profit based on costs, sales volume, & contribution to overall marketing campaign.
  1. You can add a ‘+’ modifier in front of broad match keywords to…
    Answer: Specify that certain words must be included in someones search term to trigger your ads
  2. Exact Match Impression Share metrics:
    Answer: Calculate impression share as if all keywords were set to exact match
  3. An advertiser who sells designer dresses is selecting a landing page to pair with new ads for spring dresses. A good landing page for the spring dress collection ads would display
    Answer: Several colors of spring dresses
  4. An advertiser enabled Conversion Optimizer and noticed a decrease in the number of conversions. What could have caused this decrase to occur?
    Answer: The cost-per-click (CPC) bid was lower than the recommended amount
  5. In a Reach and Frequency report, “Frequency” is defined as the:
    Answer: average number of times a user is exposed to an adorthe average number of times a unique user sees an ad over a given time period
  6. Reviewing “Search Terms” data on the Keywords tab will help advertisers to identify
    Answer: New keywords ideas for a campaign
  7. Dynamic search ads would be most helpful for…
    Answer: A local restaurant with a dynamically changing menu that offers fresh new entrees every few months
  1. Janes e-commerce site sells a wide variety of bicycle equipment. She wants to estimate her profit-per-conversion for each ad group to get a sense of which ad groups are immediately profitable in the short term. Which formula best estimates Janes profit-per-conversion before advertising expenses?
    Answer: (Avg Revenue per Order) * (Profit Margin)
  2. Which is the next stage of detection in an AdWordsaccont, if Googles automatic filtering system does not successfully remove all potentially invalid clicks?
    Answer: Proactive offline analysis by the Google Ad Traffic Quality Team
  1. If the query “Seattle plumbers” is entered into Google, Google will use the location term that is part of the query to show ads:
    Answer: Targeted to Seattle, regardless of the users location as long as they are in the US
  2. Where on an e-commerce website should an advertiser install the AdWords Conversion Tracking code?
    Answer: Confirmation page after a purchase
  3. The keyword insertion code in an ads headline reads: “Buy {KeyWord:Books}.” The related ad appeared when a user searched “flower books” and the query expanded to a broad-matched keyword in the account, “gardening books.” In this example, how would the ads headline be displayed?
    Answer: Buy flower books
  1. If multiple individuals make changes to one AdWords account, upon opening the account in AdWords Editor, they should
    Answer: Click “get recent changes” in the tool bar (download recent changes)
  2. AdWords Campaign Experiments allow you to…
    Answer: Test changes to your account for a portion of the auctions that your ads participates in
  3. Business listings in Google Places can be:
    Answer: location extensions in AdWords
  4. An ad group contains the phrase-matched keyword “underwater camera.” Which search query may trigger an ad in this ad group to display?
    Answer: Underwater camera case
  1. An advertiser targeting only France determines that clicks have been received from users in Switerzland. Why might clicks outside of the target location occur?
    Answer: Users in Switzerland are searching on Googles French domain
  2. You are gaining a reputation as a true wizard of AdWords and just won a multi-million dollar client to consult on bidding strategy. Your new client asks you to set bids that maximize profit, focus on the top 3 positions, and minimize CPA. How can you most effectively meet their goals?
    Answer: Explain that all three objectives contradict each other and the tradeoffs at risk. Understand the clients priorities and adopt a bidding strategy with minimal contradictions.
  3. In a Reach and Frequency report, “Reach” is defined as the:
    Answer: Number of unique users exposed to an adoran estimate of the number of users exposed within a selected location target, based on unique cookies
  1. At which level of an AdWords account can an advertiser make changes to network and location targeting settings
    Answer: Campaign
  2. Information an advertiser would find in the Change History tool would be
    Answer: Adjustments made to the daily budget
  3. An advertiser implements Conversion Optimizer and notices campaigns are receiving fewer conversions than before the tool was implemented. Which action should the advertiser take to increase the number of conversions received?
    Answer: Increase the maximum cost-per-acquisition (CPA) bid
  4. The purpose of a developer or authentication token is to track:
    Answer: Application Programming Interface (API) usage
  5. Intergalactic Teleportation Inc uses AdWords to generate leads for their sales team. Leads are tracked by Conversion Tracking via a Contact Sales form. The sales team converts 10% of leads into deals. For each deal an additional 15% of business is gained from word-of-mouth. Which formula best describes value-per-conversion?
    Answer: (Averaage deal value) * (10%) * (115%)
  6. You are CEO of a small e-commerce shop and your team is debating AdWords performance metrics to maximize profit. Budget is unlimited as long as ROI is positive. Whose recommendations most effectively position you for maximum profit?
    Answer: Pete: “Lets start by verifying our campaign is profitable, then test different CPA tarets to find which maximizes total profit.”
    1. An advertiser selling anti-bacterial toothbrushes wants to invest in their brand with a set marketing budget. They want another campaign that maximizes profit as long as ROI is positive. Which account structure acheives both goals?
      Answer: Allocate the set marketing budget across dedicated branding campaigns. Create a separate campaign that can extend its daily budget after profitability is achieved.
    2. An advertiser runs a report at the Campaign level and includes invalid clicks statistics. The report indicates that 20% of clicks received during the selected time period were invalid. This means that the invalid clicks were:
      Answer: Filtered out of the account before they accrued cost
    3. Which AdWords feature is compatible with Conversion Optimizer
      Answer: Enhanced CPC
  1. An advertiser who works for a large company wants to make frequent, specific changes to bids based on criteria for more than 100,000 keywords. Which would be the most efficient tool for that advertiser to use?
    Answer: AdWords editor
  2. How does the Conversion Optimizer use an advertisers cost-per-acquisition (CPA) bid to determine the optimal equivalent cost-per-click (CPC) bid for each auction?
    Answer: The CPA bid is multiplied by the predicted conversion rate
  3. What determines a keywords clickthrough rate (CTR)?
    Answer: Number of clicks divided by the number of impressions
  1. You own a pizzeria in downtown Chicago. With call extensions, a customer who searches for pizza on her mobile phone can see your ad along with your phone number and make the call with one click. How is that priced?
    Answer: The cost is the same as a standard click on the ad
  2. A user conducts a search on the term “laptop computers” and clicks on an ad. Which landing page would be the most relevant to that user?
    Answer: A category page containing a variety of laptop computers
  3. An advertiser who sells laptop computers only wants to reach consumers who are ready to make an immediate purchase online. When building the keyword list for an ad group, the advertiser should include:
    Answer: Negative keywords such as -review or -comparison
  4. Often, the “last click” before a conversion gets all the credit. But there are often assist clicks and assist impressions that help guide your customers to conversion. Which built-in AdWords report can show you this performance data?
    Answer: Search Funnels
  5. A new coffeehouse downtown would like to run an “afternoon espresso” promotion to increase sales during the afternoon hours on weekdays. Which AdWords feature is most effective for preventing their search ads from appearing at night or on weekends?
    Answer: Ad Scheduling
  6. Which feature distinguishes location extensions from regional and customized campaign targeting?
    Answer: Customized campaign targeting is required in order to enable location extensions
  1. An advertiser notices that clicks have suddenly increased and is concerned that they might be due to invalid activity. What is the first thing the advertiser should do to investigate this situation?
    Answer: Look at click patterns over time and rule out legitimate reasons for increased activity
  2. One reason for using Conversion Optimizer is to:
    Answer: Avoid unprofitable clicks
  1. How should advertisers use their websites to help them structure their accounts?
    Answer: Organize ad groups and campaigns to reflect the layout of the website
  2. Which is the most appropriate action to take when a keyword is below the “first page bid estimate” listed in the Status column of the Keywords tab?
    Answer: Consider increasing the bid or editing the keyword to improve Quality Score
  3. Megan enabled Conversion Optimizer in all six of her campaigns. How can she tell if Conversion Optimizer is improving campaign performance
    Answer: Compare average CPA and conversion rate before and after using Conversion Optimizer
  4. What can be learned from a Search Funnel?
    Answer: The series of steps a customer takes before completing a conversion, including information on ads, clicks, and other elements of your campaign
  1. To improve the performance of an ad group on the Search Network, advertisers should create ad groups containing:
    Answer: keywords that are also included in the ad text
  1. Which are key elements to keep in mind when optimizing a landing page for AdWords
    Answer: Relevant and original content that clearly represents the business
  2. The IP Exclusion tool allows advertisers to:
    Answer: prevent specific IP addresses from seeing their ads
  1. Which scenario would record to two conversions (1-per-click)?
    Answer: A user clicks on an ad and converts. The user performs the search again the following day, clicks on the same ad and converts again
  1. How could an advertiser determine the most profitable keywords within a campaign?
    Answer: Compare the costs accrued by each keyword with the conversion data for that keyword
  2. Bud would like to test new logic in his application that uses the AdWords Application Programming Interface (API) without modifying his live AdWords campaigns. Which tool would allow him to do this?
    Answer: AdWords API Sandbox
  3. An advertiser in Canada wants to view ads as they would appear to users in Mexico. Which tool should this advertiser use to accomplish this goal?
    Answer: Ad Preview and Diagnosis Tool
  4. Which approach to bidding is best suited to maximize profit?
    Answer: Maximize ROI as a percentage
  5. In order to differentiate ads from the ads of competitors, advertisers creating text ads should:
    Answer: Include prices, promotions, and a call-to-action
  1. Automatic cost-per-click (CPC) bidding attempts to get advertisers the most:
    Answer: Clicks for their daily budget
  2. An advertiser that uses ad scheduling has a custom bid adjustment for 9pm – 12am on weeknights. The normal bid is USD$0.40 and the bid multiplier is 75%. How much is the advertiser bidding between 9pm-12am on weeknights?
    Answer: USD$0.70
  3. You are tracking conversions in a budget-constrained campaign. If you raise CPC bids within the budget constraint, which results is most likely?
    Answer: Receive fewer conversions while paying more on average per conversion
  4. An advertiser who is selling computer monitors is writing new ad text for an existing ad group. Which line of ad text is written according to Google AdWords advertising policies?
    Answer: 20-70% off LCD monitors
  5. An advertiser notices that the clickthrough rate (CTR) in one ad group has significantly decreased throughout the past few weeks. What could this advertiser do in an attempt to increase CTR and maintain relevant website traffic?
    Answer: Use keyword matching options to help remove irrelevant searches
  1. Which is a benefit of using AdWords editor?
    Answer: Multiple users can make offline changes to Account Preferences
  2. Assuming default cookie expiration timing, a conversion (1-per-click) is recorded when:
    Answer: a single conversion is made within 30 days following an AdWords ad click
  3. An advertiser attempts to enable Conversion Optimizer but the feature is not available in the account. Which is the most likely reason?
    Answer: The advertiser has fewer than 15 conversions in the last 30 days
    1. Which is a recommended action for new mobile preferred ad creative?
      Answer: Use a mobile-optimized landing page
    2. Which can be specified at the campaign level?
      Answer: Network distribution
  1. What is a benefit of using the AdWords Application Programming Interface (API)?
    Answer: Advertisers can make dynamic changes to their AdWords accounts at scale
  1. It is important to identify specific goals for an AdWords campaign, so that the advertiser can then:
    Answer: Make strategic changes to the account to improve performance
  2. In an AdWords account managed by multiple users, one user noticed a surprising jump in impressions. Where should this user look for details on what might have created the impression increase?
    Answer: Change History
  3. Jane uses AdWords to promote her online shoe sore and her conversion rate has remained constant over the last year. While checking her web server logs for December, she notices she sometimes gets two clicks from the same IP address within a few minutes. The most likely cause of this is:
    Answer: Users who are comparison shopping for shoes
  4. Given four Search campaigns that run out of daily budget, three can likely benefit from bidding or budget changes. Which is most likely configured effectively as is?
    Answer: Profitable campaign, missing additional profitable conversions when budget limits exposure
  1. Which is a benefit of linking Google Places account to an AdWords campaign?
    Answer: Adding or updating addresses in Google Places automatically updates validated addresses used for ads
  2. An advertiser’s ad is not appearing in the Ad Preview and Diagnosis Tool when exact keywords are queried. Which action would help the advertiser to determine why the ad is not showing?
    Answer: Run a keyword diagnosis for the keyword in question
  3. What kind of click volume increase is likely to be immediately filtered from an AdWords campaign
    Answer: Automated clicks
  1. Which best describes the relationship between maximum cost-per-click (CPC) bids and Ad Rank
    Answer: CPC bid is one factor that affects Ad Rank
  1. A florist is advertising five types of flowers, including red roses. When a user types the phrase “red roses” into Google, the advertiser’s ad is displayed and clicked on. Which landing page is more likely to convert to a sale?
    Answer: The page on the site that displays only roses
  2. Which is a benefit linking a Google My Business account to an AdWords campaign?
    Answer: Adding or updating addresses in Google My Business automatically updates validated addresses used for ads.
  1. Local Google+ pages created on Google My Business can be:
    Answer: location extensions in AdWords
  2. How does Conversion Optimizer determine the optimal cost-per-click (CPC) bid?
    Answer: It uses your conversion history to bid higher when a conversion is more likely
  3. An advertiser gets more conversions from ads that appear to people in Paris. What should this advertiser do to try and increase the number of conversions?
    Answer: Set a location bid adjustment
  4. Which is a recommended best practice when creating a new mobile-preferred ad creative?
    Answer: Use a mobile-optimized landing page

Google AdWords Fundamentals  Answers: Click Here

About Helpservices

About This site (allhelpservices.com) is dedicated to helping other bloggers learn the skills of blogging, wordpress, education, technology, social media sharing , SEO, Electronics, Earn Money From Blogging, Web hosting and web share their own experiences and promote the blogging medium. We started Allhelpservices in August 2015 mainly because we wanted to keep a record of what we wear learning from development and because we wanted to connect with other learners.

Check Also

Digital Marketing

9 Reasons Why Digital Marketing Can Help You Grow Your Business

Today the change and evolution of technologies, businesses are doing everything they can to keep ...

Leave a Reply