Home / Helpservices / 25 Most Important Computer Awareness mcq’s with Answer Part-1
computer

25 Most Important Computer Awareness mcq’s with Answer Part-1

25 most important computer awareness multiple choice question with answer are as follows:

1. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:
A. hackers.
B. spam.
C. viruses.
D. identity theft.
Ans : B

2. A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.
A. data mining
B. data selection
C. POS
D. data conversion
Ans : A

3. ____________terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex inventory and sales computer systems.
A. Data
B. Point-of-sale (POS)
C. Sales
D. Query
Ans : B

4. A(n) ____________ system is a small, wireless handheld computer that scans an item’s tag and pulls up the current price (and any special offers) as you shop.
A. PSS
B. POS
C. inventory
D. data mining
Ans : A

5. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminal’s computer is an example of a law enforcement specialty called:
A. robotics.
B. simulation.
C. computer forensics.
D. animation.
Ans : C

6. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?
A. gathering data
B. processing data into information
C. analyzing the data or information
D. storing the data or information
Ans : C

7. ____________ tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a database all of the animal’s movements.
A. POS
B. RFID
C. PPS
D. GPS
Ans : B

8. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead of manually. This technology is known as:
A. robotics.
B. computer forensics.
C. simulation.
D. forecasting.
Ans : A

9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:
A. proprietary.
B. open.
C. experimental.
D. in the public domain.
Ans : A

10. ____________ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometer.
A. Nano science
B. Micro electrodes
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Ans : A

11. ____________ is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence that humans do.
A. Nano science
B. Nanotechnology
C. Simulation
D. Artificial intelligence (AI)
Ans : D

12. ____________ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.
A. A process
B. Software
C. Storage
D. Information
Ans : D

13. The name for the way that computers manipulate data into information is called:
A. programming.
B. processing.
C. storing.
D. organizing.
Ans : B

14. Computers gather data, which means that they allow users to ____________ data.
A. present
B. input
C. output
D. store
Ans : B

15. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of the picture is considered:
A. data.
B. output.
C. input.
D. the process.
Ans : B

16. Computers use the ____________ language to process data.
A. processing
B. kilobyte
C. binary
D. representational
Ans : C

17. Computers process data into information by working exclusively with:
A. multimedia.
B. words.
C. characters.
D. numbers.
Ans : D

18. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is made up of a unique combination of:
A. eight bytes.
B. eight kilobytes.
C. eight characters.
D. eight bits.
Ans : D




19. The term bit is short for:
A. megabyte.
B. binary language.
C. binary digit.
D. binary number.
Ans : C

20. A string of eight 0s and 1s is called a:
A. megabyte.
B. byte.
C. kilobyte.
D. gigabyte.
Ans : B

21. A ____________ is approximately one billion bytes.
A. kilobyte
B. bit
C. gigabyte
D. megabyte
Ans : C

22. ____________ is any part of the computer that you can physically touch.
A. Hardware
B. A device
C. A peripheral
D. An application
Ans : A

23. A ____________ is approximately a million bytes.
A. gigabyte
B. kilobyte
C. megabyte
D. terabyte
Ans : C

24. All of the following are examples of input devices EXCEPT a:
A. scanner.
B. mouse.
C. keyboard.
D. printer.
Ans : D

25. The components that process data are located in the:
A. input devices.
B. output devices.
C. system unit.
D. storage component.
Ans : C

 

click to See 1 to 25 question on: Most Important Computer Awareness MCQS With Answer Part-2

About Helpservices

About This site (allhelpservices.com) is dedicated to helping other bloggers learn the skills of blogging, wordpress, education, technology, social media sharing , SEO, Electronics, Earn Money From Blogging, Web hosting and web share their own experiences and promote the blogging medium. We started Allhelpservices in August 2015 mainly because we wanted to keep a record of what we wear learning from development and because we wanted to connect with other learners.

Check Also

Extensible Markup Language

Introduction to XML ( Extensible Markup Language )

In computing, Extensible Markup Language (XML) is a markup language that defines a set of ...

Leave a Reply